La reunió inicial va tenir lloc al local del número 166 del carrer Bruc, on hi havia el gimnàs i altres instal·lacións del FC Barcelona. En representació del Consell Directiu, hi va assistir el que seria futur president, Enric Llaudet, aleshores vocal encarregat de les seccions, el qual va donar tot el seu suport al projecte d’agrupar els equips de futbol de les penyes barcelonistes.

Entre les presents, hi havia algunes penyes amb estatus oficial i altres que van aprofitar l’avinentesa per constituir-se com a penya blaugrana de ple dret. N’hi ha ja de desaparegudes, com les penyes Alirón, Kubala (després Collblanc), Azulgrana (Rogent) o Eulogio Martínez, i algunes que segueixen al peu de canó, com Cinc Copes, Barceloneta, Villaverde i Catalònia. Aviat s’hi van unir Olivella i Barcino.

Dos anys després, el 30 de juny del 1958, es van redactar els primers estatuts de la “Comisión”, amb el mateix Ramon Gasol com a primer president oficial. Estava integrada per onze penyes, i nomes amb equips juvenils. Per formar-ne part es demanaven sis requisits:

Ser una entitat netament barcelonista

estar legalment constituïda

haver estat acceptada com a tal per el Consell Directiu del FC Barcelona

Tenir equip juvenil inscrit a la Federació Catalana de Futbol

que aquest equip participés durant dos anys seguits en competicions oficials

tenir l’informe favorable de la “Comisión” pels mèrits contrets en aquests dos anys, xifra que després es va ampliar fins a tres.

En l’assamblea celebrada el 15 de novembre del 1961, es va acordar modificar el nom i passar a ser la “Agrupación Deportiva de Peñas Barcelonistas con Equipo de Fútbol”.

El primer torneig, el 1965-1966

Durant els primers anys, i amb la incorporació de noves penyes com Clot, Mataró o Anguera, es van organitzar un bon nombre de partits i torneigs, però fins a la temporada 1965-1966 no es va portar a terme la primera competició oficial, només en categoria juvenil, on van participar 10 penyes. El 1976, després de l’arribada d’Albert Sadurní a la presidència, es va disputar el primer torneig en categoria infantil, el qual continua celebrant-se avui en dia.

En els primers anys, bona part dels partits es jugaven davant l’OAB, on ara hi ha un aparcament, però després els equips van començar a tenir els seus propis camps. Pel que fa a les finals, primer es disputaven als camps de les penyes que ho sol·licitaven, i després ja es van jugar al Fabra i Coats, al Miniestadi i a la ciutat esportiva Joan Gamper, sempre dins d’una gran jornada futbolística.

Josep rovira, 18 anys President

El 1978 va arribar a la presidència Josep Rovira Álvarez, de l’ADB Collblanc, que en sería el màxim dirigent fins a l’any 1996. Aquesta etapa de gairabé dues dècades van donar un enorme impuls a l’Agrupació.

Sota el mandat de Rovira, amb l’ajuda de noms entregats a la causa com Francesc Xavier Comenges, Antoni Ramon i Alfred Garcia, l’entitat va donar un important salt qualitatiu i quantitatiu, i va passar de 15 a 24 penyes.

En l’aspecte competitiu, a la temporada 1978-1979 va veure la llum el torneig d’alevins i a la 1984-1985, el de benjamins, i tots dos continuen vigents. La categoria de cadets, en canvi, nomes va existir entre la 1991-92 i la 1994-95, temporada en què també va finalitzar la competició juvenils.

A finals del 1981 es van aprovar uns nous estatuts, i a l’assemblea del gener de 1982 es va decidir oficialment la denominació actual: Agrupació de Futbol de Clubs i Penyes del FC Barcelona. Des de principis dels anys 80, les seleccions de les diferents categories van començar a tenir força presència competitiva en diversos partits i tornejos.

Barça-Comtal l’Equip de l’Agrupació

El 1992, amb l’impuls de Josep Mussons, es va crear un equip amb el nom de l’Agrupació per a jugar campionats oficials de la Federació Catalana: el Barça-Comtal, considerat el tercer equip del club. Al principi eren equips integrats per jugadors de les penyes, però després es van anar abastint de futbolistes escollits en proves o fitxats d’altres clubs. Sota la presidència de Joaquim Ciuró, es van posar en marxa les categories de juvenil, cadet, infantil i aleví, que de seguida van assolir èxits.

Olivella i Profitós, Creixement i Consolidació

El 1996, el mític Ferran Olivella va ser nomenat president de l’Agrupació, fet que va propiciar una comunió més gran amb el Barça i que també va fer créixer l’entitat.

La temporada 1998-99, coincidint amb el centenari del FC Barcelona, es va arribar a la xifra de 27 penyes afiliades, un rècord encara vigent.

El desembre de 2003, Olivella va ser substituït per Josep Maria Profitós, de la PB Sant Feliu de Llobregat. Profitós va suprimir el Barça-Comtal per impulsar les seleccions de l’Agrupació, i serà recordat com l’artífex del prestigiós Torneig Internacional de Penyes, que desde 2006 se celebra cada agost a les instal·lacions del Club coincidint amb el Congrés Mundial de Penyes. Després de la mort de Profitós, el 2009, el trofeu al “fair play” d’aquest torneig duu el seu nom.

Un president lligat a la Confederació Mundial de Penyes

El relleu de Profitós a la presidencia va ser Antoni Sanjuan, que va seguir les pautes establertes pel seu antecessor i també va propiciar que l’Agrupació inaugurés el seu escut a la porta 54 de l’exterior del Camp Nou.

El 2015 va arribar a la presidència Lluis Monràs, i un any després es van aprovar els nous Estatuts. Actualment, l’Agrupació, tot i conservar la seva independència, actua sota el paraigua del departament de penyes del fútbol club Barcelona i s’organitza en tres grans àrees:

La social → que vetlla per les Jornades Socials i de Formació, així com les accións solidàries.

L’esportiva → que supervisa el Torneig de l’Agrupació i la selecció.

La Institucional → que gestiona temes estatuaris i la relació amb el club, entre d’altres.

A mes a mes, des de finals de 2017, el president de l’Agrupació forma part del Consell de Penyes.

Més de 6 dècades de vida i 5 de competició oficial ininterrompuda contemplen la història de l’Agrupació de Futbol de Clubs i Penyes, una de les entitats més emblemàtiques del nostre Club.